Gözlük Camlarınız organik den mi yoksa camdan mı olsun ?


Hangi hasta için hangi materyal en iyisidir? Gözlük alışverişine çıkmadan önce ödevinizi yapın, böylece daha iyi görmenin keyfini çıkarabilirsiniz.


Bu temel soru gözlük satın alınacak olduğunda her zaman sorulur: organik ten mi yoksa camdan mı üretilen gözlük camlarını tercih edersiniz. Karar verdiğiniz zaman, gözlüğünüzün sağlam, çekici, kırılmaya dirençli, rahat ve son ama çok önemli bir özellik olan takılması kolay bir gözlük olması gerektiğini hatırlayın. Aşağıdakiler hem plastik hem de cam için doğrudur: en uygun materyali seçmek görme keskinliği ve kişisel beğeni gibi bireysel faktörlere bağlıdır.


Gözlük Camlarınız plastikten mi yoksa camdan mı olsun ?

Gözlük Camlarınız organik mi yoksa camdan mı olsun ?


Cam gözlük camları, profesyoneller mineral gözlük camlarından söz eder, gözlük camlarında klasik malzemedir ve çizilmelere karşı üstün direnci sayesinde bugün hala optik dünyasında yeri vardır. Müşteriler aynı zamanda plastiklere göre daha az pahalı olduğu için beğenirler. Yüksek ametropi vakalarında, estetik bir görüntüye sahip olduğu için çok da az önemsenmeyen, nispeten ince gözlük camları gibi onlar da düzeltme sağlar.


Mineral cam aynı zamanda çift odaklı ya da üç odaklı gözlük camları[çift odaklı ya da üç odaklı gözlük camları] içinde tercih edilir; çünkü değişik materyaller fark edilebilen keskin bir kenar oluşturmadan bir arada eriyebilir. Prensip olarak, materyalin kalınlığının arttırılması onu daha saf hale getirir; gözlüğü daha temiz gösterir ve görüntüyü bozan renk saçaklarından (dispersiyon olarak adlandırılan) arındırır.


Işık gözlük camına çarptığı zaman, kırılır ve tamamlayıcı parçalarına ayrılır. Bu durum prizmaya benzeyen rahatsız edici görülebilir renk spektrumu oluşturur. Dispersiyon olarak da bilinen, bu etkinin yoğunluğu kullanılan materyalin durumuna bağlıdır: yüksek kaliteli materyal= minimum dispersiyon. Renk saçağının etkisi Abbe sayısı baz alınarak ölçülür: gözlük camı materyalinin Abbe sayısı yükseldikçe dispersiyon azalır. Mineral camların avantajı: Kırılma indeksi plastik gözlük camlarıyla aynı bile olsa çok daha az renk saçakları üretir.


Gözlük camı materyalinin kırılma indeksi aralığı büyüdükçe (aynı zamanda kırılma indeksi de denir), işlenmiş cam incelir. Yüksek diyoptri değerler için, yüksek kırılma indeksli gözlük camı materyalleri kullanmamak mantıklıdır, çünkü bu durum gözlük camının kalınlığını azaltır, böylelikle gözlüğün ağırlığı da azalır. Örneğin: kırılma indeksi 1.6 olan bir gözlük camı aynı diyoptri değerlere sahip kırılma indeksi 1.5 olan bir gözlük camından her zaman daha incedir.


Mineral camın burada net bir avantajı vardır: kırılma indeks aralığı 1.5 ile 1.9 arasındayken, organik camın (=plastik) kırılma indeks aralığı sadece 1.5 ile 1.74 arasındadır. Mineral cam aynı zamanda plastikten daha büyük yoğunluğa sahiptir. Sonuç: kırılma indeksleri aynı bile olsa, camdan yapılan gözlük camları plastikten yapılanlardan daha incedir; ancak aynı zamanda gerçekte daha ağırdır.


Organik Gözlükler- Sadece Çocuklar ve Atletler için midir?


Plastik camlar aynı zamanda organik cam adı verilen, günümüzde her tür gözlükte kullanılmaktadır ve aynı zamanda spor ve çocuk gözlükleri nde en iyisidir. Çok hafiftir ve aynı zamanda takılması çok rahattır. Kırılmalara karşı da oldukça dirençlidir. Buna istinaden, kullanılan plastiğin türüne de bağlı olmak üzere, 100 kata kadar dayanıklıdırlar. Dahası, uçan kıvılcımlara karşı (örneğin havai fişek, kamp ateşi, kaynak ve rodaj işleri) daha iyi bir koruma sağlıyorlar ve parçalayamıyorlar, bu gündelik hayatta karşılaşabileceğimiz her türlü duruma karşı bize sağladığı belirgin bir emniyet faydasıdır.


Dezavantaj: mineral camlarla kıyaslandığında plastiklerin çizilmelere karşı direnci daha azdır. Sonuç olarak, daha hassastırlar ve ek bakımı gerektirirler. Bu sorunu çözmek için özel bir kaplama uygulanabilir, örnek olarak kir tutmayan ve materyali sertleştiren bir kaplama olabilir.


Plastiğin başka bir avantajı: doğal cam çok az sayıda renk ile boyanabilirken ve nispeten çok daha yüksek maliyetlerdeyken plastik gözlüklerin neredeyse tüm renklerle işlem görmesi kolaydır. Plastik, gözlükleri bir moda aksesuarı olarak kullanmak ve renkli gözlük camlarına sahip olmak isteyenler için ilk seçimdir. 


 Organik Cam

Gün içinde bulunan UV ışınlarını kesici özelliğe sahip, mineral camlara oranla daha kalın fakat


kullanılan plastik materyallerden dolayı daha hafif, kırılma riski taşımayan ve kolay


renklerdirilen 1.503 kırılma indeksli bir camdır.


Organik Camın Özellikleri 

• Daha kalın 

• Hafif (yarı yarıya) 

• Kolay çizilir 

• Kırılmaya dayanıklı 

• Transperensi (şeffaflığı az) 

• Yansıma az 

• Kolay buğulanmaz 

• Kolay toz kapar (elektrostatik nedenle) 

• Özel silme bezi ile temizlenir. 

• Bazı kimyasal maddelerden etkilenir 

• Sıcaktan etkilenir 

• Montaj riski azdır 

• UV geçirmez 

• Zamanla transperensi azalır 

• Çap ölçüsü zamanla küçülür 

• Kolay renklendirilir 

• Her renk yapılabilir 

• Kırma indeksi düşük 1.503 

• Daha pahalı – polimerasyon ürünüdür.