Kış Aylarında Güneş Gözlüğü Kullanmanın Önemi ? 


Güneş gözlüğü yalnız dış görünüş ve şıklık için kullanılmamalı göz saglıgı için kullanılmalıdır.


Güneş ışıgı sadece gözümüzün gördüğü ışıklardan ibaret degildir göremedigimiz güneş ışıklarıda vardır.


Dünyamızın etrafını çevreleyen ve atmosferden geçerek gelen bu ışınlar yaz aylarında oldugu gibi kış aylarındada havanın açık oldugu yerlerde kar ve deniz  gibi yansıyan yerlerde gözümüze daha fazla zarar verir .Bu yansıyan ışıgın ultraviyole yani mor ötesi kızmı oldukca çok ve zararlıdır.


 Normalde göz bebegimiz yüksek ışıkta küçülerek gözümüze gelen zararlı ışınları minimuma indirir ancak yüksek ışıklarda göz bebegi yetersiz kalır ve göz zara görmeye başlar. Yüksek ışıga maruz kalarak yetersiz kalmaya başladıgında katarakt gelişmesine ve retina  tabakasına zarar vermeye başlar.Gözümünüzün ön kısmındaki kornea adlı şeffaf tabaka yüzeysel hasarlar oluşturabilir.


Ozon tabakasındaki incelmeden sonra ışık daha fazla nüfüs ederek daha çok zarar vermektedir Gözlerimizi daha fazla korumamız gerekir  güneş gözlüğü takarak gözünüzü saglıklı bir şekilde  koruyabilirsiniz. Unutmayalım ki güneş gözlüğü bir aksesuar degildir göz saglıgımız açısından gerekli bir araçtır.


Kullandıgınız güneş gözlüğü  kalitesi gözünüz için çok önemlidir kalitesiz güneş gözlüklerinde kullanılan renkli camlar göz bebeginizin küçülmesini önler ve göze büyük ölçüde zarar verir.


İyi bir güneş gözlüğü şu şekilde olmalıdır 

  • Camın renginin koyu ya da açıklığından ziyade ultraviyole ışığını engelleyip engellemediği önemlidir.
  • Camın rengi homojen (her yerde aynı) olmalıdır.
  • Gözlüğü taktığınızda bulanık görmemelisiniz, detaylar kaybolmamalıdır.
  • Gözlük camından bakarken gözlüğü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmemelidir.

Malum ülkemizde bir çok kişi güneş gözlüğünü daha havalı görünmek için veya nereye baktıgı görünmesin diye takmaktadır. 


Her pahalı gözlük tabikide kaliteli olmaya bilir kullanılan mazemeye göre  cam kalitesi ve özelliklerine göre kullanıcagınız hava koşullarına göre size en uygun olan  gözlüğü seçiniz. 


Gözlüğümüzü  silerken  çizmemeye özen gösteriniz çizilen güneş gözlüğü dış etkenlerden gecek olan ışıkları içeri ileterek gözün zarar göremesine neden olur . Çizilen gözlükte görüntü kalitesi düşer  net ve  temiz bir görüntü vermez . 


Güneş ışığından zarar görebilecek herkesin güneş gözlüğü kullanmasında yarar vardır.


Kış aylarında yansımanın fazla oldugu  deniz veya kar olan yerlerde yansıma oldukça yüksektir. Bu nedenle güneş gözlüğü takmanın mevsimi yoktur

ve özellikle kar üzerindeki yansıma çok yüksektir yansımalardan korunmak için polarize cam kullanılması tavsite edilmektedir polarize güneş gözlükleri için tıklayınız.


Güneş gözlüğü seçerken özellikle ultraviyole ışını engelleyici özelliğe sahip olmasına dikkat etmeliyiz.Bu özelliği olmayan gözlükler sadece ışıgı kırarak belli oranda karartma saglar.


Güneş ışıgı ve hertürlü yansımadan korunmanız için yaz  kış farketmeksizin  genç yaşlı ve çocuklar olmak üzere parlak ve direkt ışıga maruz kalan herkesin güneş gözlüğü takması gerekmektedir.


Pek çok yerden gelen güneş ışınları ve yansımalar göze büyük ölçüde zarar verek belli bir süre sonra gözü kısma  gözde batma agrıma ve bulak görme gibi bir çok problem yaşatmaktadır.


Göz doktorlarıda ışıga maruz kalınan her ortamda güneş gözlüğü takılması gerektigini ve güneş gözlüğü takmanın mevsiminin olmadıgını belirtiyor.