Astiğmat nedir - ne demek?


Öncelikle anlatımımızı herkesin anlayacagı şekilde yapmak istiyoruz çünki teknik ve tıbbi terimlere girdighimiz zaman biliyoruzki kafa karışıklıgına sebebiyet verebilecektir bu sebeple astigmatı kısaca anlatmak gerekirse.


Kornea gözün en ön kısmında bulunan saydam bir tabakadır kornea yuvarlak bir pinpon topu şeklinde oldugunda astigmat yoktur eger kornea yuvarlak degilse yani çapları eşit degilse astigmat vardır.


Astiğmat oldugumuzu nasıl anlarız?


Bir çok kişide küçük dereceli astigmat vardır ve hiçbir sorun teşkil etmez astigmat yüksekse  bulanık ve gölgeli görmeye başlarsınız görüntü keskin ve net  degildir.


Astigmatin vucudumuzdaki belirtileri ?


Baş agrısı, göz etrafında agrı ,baskı hissi,dikkat gerektiren neslere uzun süre bakamama gibi bir çok problem yaşatır.


Her astigmat zararlımıdır tedavi gerektirirmi ? 


Astigmat küçükce ve rahatsızlık vermiyorsa tedavi gerektirmez astigmat probleminizin ne düzeyde oldugnun öğrenmek için bir uzman göz doktoru tarafından muayene edilerek operasyonun gerekli olup olmadıgını veya ileride sorun teşkil edip etmedigini öğrene bilirsiniz.


Astigmat tedavisi ve ameliyatı nasıl yapılır ?


Astigmat gözlük kullanarak ,lens veya lazer ameliyatı ile düzeltilebilir.


Astigmat ameliyatı halk arasında göz çizdirme olarak bilinir Lasik veya Lasek yöntemleri uygulanarak yapılır.


Her iki ameliyattada lazen kullanılır Hastanın göz yapısına bakılarak daha kısa sürede iyileşmesi için göz yapısına uygun ameliyat edilerek  süreci hızlandırarak en saglıklı sonuca ulaşılır.


Ameliyat sonrası normal hayata ne kadar sürede dönülür?


Lasik ameliyatı olanlar ertesi gün normal yaşantılarına dönerler,lasek ameliyatta ise iyileşme daha yavaştır 1 hafta gibi bir süreç istirahat gereklidir.


Astigmat ameliyatı süresi nedir?


Lasik veya lasek ameliyatı ortalama 1 dakika sürmektedir.


Ameliyat sonrası görme ne kadar sürede düzelir?


Lasik ameliyatında iyileşme oldukca hızlı olur 1-2 saat içerisinde normale döner lasekte ise 4-5 gün içerisinde gün geçtikce iyiye giderek ortalama 1 haftanın sonunda tamamen normale döner.


Astiğmat ameliyatında kullanılan teknoloji ? 


Lasik ve lasek uygulanan ameliyatlarda excimer lazer kullanılır halk arasında kartal gözü diye bilinen wavefront en saglıklı ve iyi bir sonuç verir.


Astiğmat ameliyatını her göz doktoru yapabilirmi?


Yukarıda bahsettigmiz yöntemler konusunda tecrübe sahibi ve ameliyat için gerekli teknolojik sistemlere sahip olan her doktor astigmat ameliyatı yapabilir.


Astiğmatlı gözlük kullanımı?


Astiğmat tedavisi için kullanılan lasik veya lasek yöntemleri dışında farklı yöntemlerde vardır eger gözünüz lazer yöntemleri için uygun degilse ICL adı verilen ameliyat da çok iyi sonuçlar verebilir fakat ICL ameliyatı türkiyede yaygın olmayıp çok az sayıda doktor tarafından yapılmaktadır.

Astiğmatlı bir gözlügü yeni aldıgnız zaman unutmayınız ki ilk başlarda yerlerde kayma yapacaktır gözünüzün gözlüge alışması ortalama olarak 1 hafta süreya ihtiyacı vardır bir çok müşteri ilk aldıgında ben bu gözlügü kullanmayacagım yerler sürekli kayıyor acaba doktor numaramı yualnızmı yazdı ya da acaba gözlükçü gözlügümü yanlışmı yaptı gibi düşüncelere kapılmaktadır gözlügünüzü çıkarmadan  en az bir hafta kullanmaya devam etmekte çok büyük fayda vardır devamında yine aynı şikayetler sürecek olur ise optisyeninize yada göz doktorunuza muracat etmenizde fayda vardır.